1
Ναύτιλοι της Helmepa
08 Δεκεμβρίου 2022
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Τουρισμός

Η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά φαινόμενα του εικοστού αιώνα. Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών o τουρισμός σημείωσε αξιοσημείωτη μεγέθυνση συμβάλλοντας σημαντικά στην άνοδο του επιπέδου διαβίωσης των τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών και στην ευημερία των πολιτών.

Από το 1952 ως το 2005 ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων αυξήθηκε με ρυθμό 6,5% ετησίως με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ταξιδιωτών να εκτιναχθεί από τα 25 στα 806 εκατομμύρια.

Οι παράκτιες περιοχές αποτελούν αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς. Ο παράκτιος τουρισμός βασίζεται σε ένα μοναδικό συνδυασμό πόρων που βρίσκονται στα όρια χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος: ήλιος, παραλίες, εκπληκτικά τοπία, πλούσια βιοποικιλότητα, θαλασσινή τροφή και καλές υποδομές μεταφορών. Βάσει αυτών των πόρων, έχουν αναπτυχθεί ποικίλες κερδοφόρες υπηρεσίες σε πολλούς παράκτιους προορισμούς όπως ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και άλλα εμπορικά καταστήματα, πλαζ, καταδύσεις, ενοικίαση σκαφών αναψυχής, κ.ά, 

Η Μεσόγειος αποτελεί τον πρώτο σε προτίμηση τουριστικό προορισμό παγκοσμίως προσελκύοντας 30% του συνόλου της τουριστικής κίνησης. Ο τουρισμός στη Μεσόγειο είναι κατά βάση παράκτιος και χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα. 

Οι ανθρωπογενείς πιέσεις στην παράκτια ζώνη ως απόρροια της τουριστικής ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με στοιχεία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ/Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (www.unepmap.org), προβλέπεται αύξηση των τουριστικών αφίξεων στις Μεσογειακές χώρες από 218 εκατομμύρια που επισκέφθηκαν την περιοχή το 2000 σε 396 εκατομμύρια μέχρι το 2025.

Στην Ελλάδα, η σημασία του τουρισμού για την οικονομία και την κοινωνία είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η συμβολή της τουριστικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας φτάνει το 18%, ενώ η συνολική απασχόληση στην τουριστική οικονομία αντιστοιχεί στο 20% των απασχολουμένων. 

Επιπρόσθετα, ο τουρισμός στη χώρα μας έχει λειτουργήσει και ως μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας ενισχύοντας την τοπική οικονομία και ευνοώντας την παραμονή των νέων ανθρώπων στις περιοχές τους.

Ωστόσο, υπάρχου και αρκετά παραδείγματα περιοχών στη χώρα μας αλλά και ευρύτερα στη Μεσόγειο, όπου η γρήγορη και ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη οδήγησε σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και κοινωνικά προβλήματα.

Όταν για παράδειγμα υπάρχει μεγάλη εισροή τουριστών σε συγκεκριμένα μέρη τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η "φέρουσα ικανότητα" με βάση την υποδομή της περιοχής, μπορούν να δημιουργηθούν περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν στη διαχείριση αποβλήτων, τη διάθεση και χρήση νερού, κυκλοφοριακή συμφόρηση κ.ά.

Η χώρα μας διαθέτει εκτεταμένη ακτογραμμή με όμορφες παραλίες, πληθώρα νησιών και ένα σχετικά υγιές θαλάσσιο περιβάλλον, πολλές περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εθνικούς δρυμούς και αισθητικά δάση, σπάνια βιοποικιλότητα, άριστες κλιματολογικές συνθήκες και μια ανεξάντλητη αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά. 

Eίναι χρέος όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην τουριστική βιομηχανία της χώρα μας, κρατικών οργάνων και ιδιωτικού τομέα, να  συνεργαστούν με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του τουριστικού μας "προϊόντος" σύμφωνα με τις αρχές της  βιώσιμης ανάπτυξης. 

Νέα / Ανακοινώσεις

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Φωτογραφία της Εβδομάδας

potw-20190709-small2

Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή

banner-klimatiki-allagi

Θαλάσσιο Περιβάλλον: Διερευνώντας τη σχέση του μαζί μας

2014-mar-env-our-rel-with-it

Βίντεο της Εβδομάδας

votw-20190222

Ας μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα!

2017-oikologiko-apotypwma

.

 

Seagull-epistrefoumeallaprosexoume