1
Ναύτιλοι της Helmepa
08 Δεκεμβρίου 2022
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Ρύθμιση του παγκοσμίου κλίματος

Η γη περιβάλλεται από δύο μεγάλους ωκεανούς: ένα ωκεανό από αέρα και ένα ωκεανό από νερό. Και οι δύο είναι σε σταθερή κίνηση, που προκαλείται από την ενέργεια του ήλιου και την περιστροφή της γης. Οι κινήσεις τους συνδέονται, οι άνεμοι δίνουν ενέργεια στην επιφάνεια της θάλασσας και το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία των ωκεάνιων ρευμάτων. Τα ρεύματα μεταφέρουν θερμότητα από το ένα σημείο στο άλλο, συντελώντας στη διαμόρφωση της θερμοκρασίας της γήινης επιφάνειας και του αέρα πάνω από αυτούς.

Στην ανοικτή θάλασσα, τα ωκεάνια νερά επηρεάζονται από δύο μεγάλα συστήματα αέρα. Κοντά στον ισημερινό οι Αληγείς Άνεμοι (ανατολικοί) φυσούν τα επιφανειακά νερά προς τα δυτικά. Στην εύκρατη ζώνη, οι Δυτικοί Άνεμοι φυσούν τα επιφανειακά νερά πίσω προς την ανατολή. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε κάθε μεγάλη ωκεάνια λεκάνη υπάρχει μία σχεδόν κυκλική κίνηση των επιφανειακών νερών. Στο βόρειο ημισφαίριο τα ρεύματα κινούνται δεξιόστροφα και στο νότιο ημισφαίριο κινούνται αντίθετα. Τα ρεύματα τόσο των επιφανειακών όσο και των βαθύτερων νερών επηρεάζουν το παγκόσμιο κλίμα κινώντας το κρύο νερό από τους πόλους προς τους τροπικούς κύκλους και αντίστροφα. 

Τα ωκεάνια νερά είναι πάντα σε κίνηση. Τα ρεύματα ρέουν όπως τα ποτάμια, τα κύματα "σκάνε" στις ακτές και οι παλίρροιες ανεβαίνουν και πέφτουν. 

Αέρας και κύματα: Τα ωκεάνια κύματα δημιουργούνται από τον αέρα. Η ενέργεια υπό μορφή κυμάτων μεταφέρεται στην ωκεάνια επιφάνεια, αλλά το ίδιο το νερό κινείται σε μια κυκλική κίνηση κάτω από την επιφάνεια. 

Η παλίρροια και η άμπωτη: Οι παλίρροιες είναι ρυθμικές, προβλέψιμες και επηρεάζονται από τη δύναμη της βαρύτητας που ασκούν ο ήλιος και το φεγγάρι.Το παλιρροιακό εύρος μπορεί να ποικίλει εντυπωσιακά ανάλογα με το σχήμα της λεκάνης του νερού (water basin) όπου ρέουν οι παλίρροιες.

Νέα / Ανακοινώσεις

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Φωτογραφία της Εβδομάδας

potw-20190709-small2

Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή

banner-klimatiki-allagi

Θαλάσσιο Περιβάλλον: Διερευνώντας τη σχέση του μαζί μας

2014-mar-env-our-rel-with-it

Βίντεο της Εβδομάδας

votw-20190222

Ας μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα!

2017-oikologiko-apotypwma

.

 

Seagull-epistrefoumeallaprosexoume