1
Ναύτιλοι της Helmepa
08 Δεκεμβρίου 2022
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Λύματα - Υγρά απόβλητα

Τα βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα, καθώς και τα αστικά λύματα απορρίπτονται συνήθως σε παράκτια νερά τα οποία εμπλουτίζουν με μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, παθογόνων μικροοργανισμών και επιβλαβών χημικών ουσιών. Φυτοφάρμακα και λιπάσματα από τη γεωργία καταλήγουν στους ωκεανούς μέσω χειμάρρων και υπόγειων ρευμάτων, προκαλώντας το φαινόμενο του ευτροφισμού, δηλ. υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των φυτικών οργανισμών που καταναλώνουν στη συνέχεια μέρος ή όλο το ζωτικό οξυγόνο των επιφανειακών νερών δημιουργώντας ανοξικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν τη διαβίωση των θαλάσσιων ζωικών ειδών. 

Τα αστικά λύματα αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εκτός από την πρόκληση ευτροφισμού σε παράκτια ύδατα, τα ανεπεξέργαστα λύματα απειλούν την υγεία ανυποψίαστων κολυμβητών και καταναλωτών που τρέφονται με μολυσμένες θαλάσσιες τροφές. 

Επιβλαβή για τη δημόσια υγεία, αλλά και τους θαλάσσιους οργανισμούς, είναι τα βαριά μέταλλα όπως ο μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο, ψευδάργυρος, χαλκός, νικέλιο, αρσενικό που χαρακτηρίζονται από μεγάλη τοξικότητα και εκλεκτική συσσώρευση σε ορισμένα θαλάσσια είδη, καθώς και οι συνθετικές οργανικές ενώσεις όπως οι χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες που εισέρχονται στο θαλάσσιο περιβάλλον μέσω των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. 

Η ρύπανση από πετρελαιοειδή είναι εξίσου σημαντική και συνδέεται με όλες τις πτυχές εκμετάλλευσης, μεταφοράς και διύλισης του αργού πετρελαίου καθώς και της διακίνησης και χρήσης των παραγώγων του. Γενικά τα πετρελαιοειδή δε θεωρούνται ιδιαίτερα τοξικοί ρύποι, ωστόσο έχουν δευτερογενείς επιδράσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. 

Οι φυσικοχημικές μεταβολές που υφίσταται το πετρέλαιο στη θάλασσα είναι περίπλοκες και εξαρτώνται άμεσα από την προέλευση και τις ιδιότητές του. Συνήθως όταν μια ποσότητα πετρελαίου διαρρεύσει στη θάλασσα σχηματίζεται μια επιφανειακή κηλίδα η οποία εξαπλώνεται μέχρι ουσιαστικά να δημιουργηθεί ένα λεπτό υμένιο το οποίο αλλάζει κάτω από την επίδραση του φωτός, της θερμότητας και της μηχανικής δράσης των κυμάτων. Τα πολύ πτητικά κλάσματα, μικρού μοριακού βάρους εξατμίζονται εύκολα ενώ είναι συνηθισμένο φαινόμενο η δημιουργία γαλακτωμάτων πετρελαίου - νερού τα οποία σχεδόν διπλασιάζουν τον όγκο του ρύπου και τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Νέα / Ανακοινώσεις

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Φωτογραφία της Εβδομάδας

potw-20190709-small2

Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή

banner-klimatiki-allagi

Θαλάσσιο Περιβάλλον: Διερευνώντας τη σχέση του μαζί μας

2014-mar-env-our-rel-with-it

Βίντεο της Εβδομάδας

votw-20190222

Ας μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα!

2017-oikologiko-apotypwma

.

 

Seagull-epistrefoumeallaprosexoume