Λύματα - Υγρά απόβλητα

Επιβλαβή για τη δημόσια υγεία, αλλά και τους θαλάσσιους οργανισμούς, είναι τα βαριά μέταλλα όπως ο μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο, ψευδάργυρος, χαλκός, νικέλιο, αρσενικό που χαρακτηρίζονται από μεγάλη τοξικότητα και εκλεκτική συσσώρευση σε ορισμένα θαλάσσια είδη, καθώς και οι συνθετικές οργανικές ενώσεις όπως οι χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες που εισέρχονται στο θαλάσσιο περιβάλλον μέσω των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων.
Η ρύπανση από πετρελαιοειδή είναι εξίσου σημαντική και συνδέεται με όλες τις πτυχές εκμετάλλευσης, μεταφοράς και διύλισης του αργού πετρελαίου καθώς και της διακίνησης και χρήσης των παραγώγων του. Γενικά τα πετρελαιοειδή δε θεωρούνται ιδιαίτερα τοξικοί ρύποι, ωστόσο έχουν δευτερογενείς επιδράσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Οι φυσικοχημικές μεταβολές που υφίσταται το πετρέλαιο στη θάλασσα είναι περίπλοκες και εξαρτώνται άμεσα από την προέλευση και τις ιδιότητές του. Συνήθως όταν μια ποσότητα πετρελαίου διαρρεύσει στη θάλασσα σχηματίζεται μια επιφανειακή κηλίδα η οποία εξαπλώνεται μέχρι ουσιαστικά να δημιουργηθεί ένα λεπτό υμένιο το οποίο αλλάζει κάτω από την επίδραση του φωτός, της θερμότητας και της μηχανικής δράσης των κυμάτων. Τα πολύ πτητικά κλάσματα, μικρού μοριακού βάρους εξατμίζονται εύκολα ενώ είναι συνηθισμένο φαινόμενο η δημιουργία γαλακτωμάτων πετρελαίου - νερού τα οποία σχεδόν διπλασιάζουν τον όγκο του ρύπου και τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Νέα / Ανακοινώσεις
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
Οι Υποτροφίες της HELMEPA για το 2021-2022
01 / 04 / 2021
Ανοιχτός διάλογος για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα
05 / 03 / 2021
Η μεγαλύτερη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων στην ιστορία
04 / 09 / 2020
Οι Υποτροφίες της HELMEPA για το 2020-2021
29 / 07 / 2020
Έκφραση Ευγνωμοσύνης
27 / 03 / 2020
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Βοριάς» της HELMEPA
30 / 12 / 2019