Θαλάσσια έρευνα
Είναι γνωστή η συμβολή των ναυτικών στην κατανόηση και εξερεύνηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην ανακάλυψη μεγάλων επιφανειακών ρευμάτων και στην καταγραφή μοναδικών μετεωρολογικών φαινομένων που συμβαίνουν στη μέση ή τις εσχατιές των ωκεανών.
Οι συστηματικές οπτικές παρατηρήσεις από πλοία είναι ίσως η παλαιότερη μέθοδος παρακολούθησης των ωκεανών. Καθώς δεν υπήρχε ουσιαστικά πριν από το 19ο αιώνα, τρόπος έγκαιρης μετάδοσης της πληροφορίας, οι παρατηρήσεις αυτές χρησίμευαν κυρίως σαν προειδοποίηση προς άλλα πλοία για ακραία καιρικά φαινόμενα εμπλουτίζοντας παράλληλα τις γνώσεις μας για το θαλάσσιο περιβάλλον.

- Ένας αξιοθαύμαστος για την ακρίβειά του χάρτης που περιελάμβανε τη Μεσόγειο θάλασσα, τη νότια Ευρώπη, το βόρειο τμήμα της Αφρικής, την Ερυθρά θάλασσα και τμήμα της Ασίας μέχρι την Ινδία, κατασκευάζεται από τον Εκαταίο το Μιλήσιο κατά το 500 π.Χ.
- Τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Πυθέας, έμπορος και θαλασσοπόρος χρησιμοποιεί γεωγραφικό πλάτος ταξιδεύοντας προς τα Βρετανικά Νησιά και ερμηνεύει την παλίρροια με την επίδραση της Σελήνης.
- Ο Αλεξανδρινός Ερατοσθένης, το 3ο αιώνα π.Χ. υπολογίζει με ακρίβεια την περίμετρο της Γης σε περίπου 45.000 χιλιόμετρα δηλαδή με λάθος μικρότερο από 10%.
- Δύο αιώνες αργότερα ο Στράβων χρησιμοποιεί άγνωστη μέθοδο ηχοβολήσεων για να προσδιορίσει μεγάλα βάθη μέχρι 2.000 μέτρα στη Μεσόγειο.
- Η περίοδος από το 1492 μέχρι την ολοκλήρωση του περίπλου της Γης από τον Μαγγελάνο (1522), θεωρείται η περίοδος των μεγάλων εξερευνήσεων. Στο τέλος του 16ου αιώνα, οι Ολλανδοί διαθέτουν μέθοδο μέτρησης της ταχύτητας των πλοίων εισάγοντας τους “κόμβους” που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.
- Ναυτικοί που έκαναν το ταξίδι από την Ευρώπη – Κόλπος του Μεξικού και Καραϊβική θάλασσα παρατηρούν ότι το ταξίδι της επιστροφής είναι ταχύτερο. Αντιλαμβάνονται ότι ένα γιγαντιαίο, ισχυρό ρεύμα, το Ρεύμα του Κόλπου, σπρώχνει τα πλοία τους δίνοντας τους μια πρόσθετη ταχύτητα 1 – 2 κόμβων.
- Το Δεκέμβριο του 1872, το πλοίο Challenger ξεκινά το πρώτο ωκεανογραφικό ταξίδι το οποίο ολοκληρώνεται το Μάιο του 1876 έχοντας διανύσει περίπου 70.000 ναυτικά μίλια διασχίζοντας όλους τους ωκεανούς.
Σύγχρονη θαλάσσια έρευνα
Σημαντικές εξελίξεις στις επιστήμες και την τεχνολογία κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη και εξειδίκευση της θαλάσσιας έρευνας με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ανθρώπινης γνώσης για τις θάλασσες και τους ωκεανούς του πλανήτη μας.

Το 1936, εμπνευσμένος από τα περίεργα γυαλιά που φορούσαν οι αλιείς μαργαριταριών στον Ειρηνικό Ωκεανό, ο Κουστώ κατασκεύασε την πρώτη μάσκα με την οποία ξεκίνησε το πλούσιο εξερευνητικό του έργο. Η επιθυμία του να παραμένει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για μεγάλα χρονικά διαστήματα τον οδήγησαν στην κατασκευή της πρώτης ολοκληρωμένης αυτόνομης στολής κατάδυσης το 1943.
Το 1950 ο Κουστώ έπεισε τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Γαλλίας να δημιουργήσουν μια υποβρύχια ερευνητική ομάδα και να ιδρύσουν τη Γαλλική Ωκεανογραφική Υπηρεσία και 2 χρόνια αργότερα το Κέντρο Εξελιγμένων Θαλασσίων Ερευνών. Ο ίδιος υπήρξε ο Πρόεδρος αυτών των ιδρυμάτων.
Την ίδια χρονιά αγόρασε ένα παλιό ναρκαλιευτικό σκάφος το οποίο μετέτρεψε σε εξερευνητικό και ονόμασε "Καλυψώ". Με το σκάφος αυτό εξερεύνησε τις θάλασσες και τους ωκεανούς όλου του κόσμου καταγράφοντας με την κάμερά του άγνωστες μέχρι τότε μορφές ζωής και αμέτρητα ναυάγια.
Με το πλούσιο συγγραφικό του έργο, βραβευμένα ντοκιμαντέρ και ταινίες διεύρυνε όσο κανένας άλλος την ανθρώπινη γνώση για τη θαλάσσια ζωή δίνοντας απαντήσεις σε πολλές ανθρώπινες απορίες και δίκαια θεωρείται ο "πατέρας της σύγχρονης θαλάσσιας έρευνας". Το σημαντικό του έργο συνεχίζει το Ίδρυμα Κουστώ (http://www.cousteau.org/).



- Ωκεανογραφίας
- Υδατοκαλλιεργειών
- Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων
- Εσωτερικών Υδάτων
- Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής
Νέα / Ανακοινώσεις
- 1
- 2
- 3
- 4
Η μεγαλύτερη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων στην ιστορία
04 / 09 / 2020
Οι Υποτροφίες της HELMEPA για το 2020-2021
29 / 07 / 2020
Έκφραση Ευγνωμοσύνης
27 / 03 / 2020
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Βοριάς» της HELMEPA
30 / 12 / 2019