1
Ναύτιλοι της Helmepa
08 Δεκεμβρίου 2022
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Εξορύξεις

Από το θαλάσσιο υπέδαφος αντλούνται σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από 25% της παγκόσμιας παραγωγής. Επίσης, από τον πυθμένα των ωκεανών γίνεται εξόρυξη  πολύτιμων μεταλλευμάτων, όπως Μαγγανίου (Mg), Νικελίου (Ni) και Φωσφόρου (P), των οποίων η θαλάσσια συγκομιδή σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει αυτήν της ξηράς. Σε γενικές γραμμές, οι θαλάσσιοι ορυκτοί πόροι είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που εκμεταλλευόμαστε μέχρι τώρα. 

Οι εξορύξεις ορυκτών και άλλων υλικών από το θαλάσσιο περιβάλλον γίνονται με υδραυλικούς και μηχανικούς τρόπους. Τα μηχανικά συστήματα λειτουργούν και σε πολύ μεγάλα βάθη, ενώ τα υδραυλικά περιορίζονται μέχρι το βάθος των 60 μέτρων. Σημειώνεται ότι τα συστήματα αυτά έχουν μεγάλες καταπονήσεις και έντονη διάβρωση. Γενικά, η εξόρυξη του βυθού δημιουργεί αιώρηση του ιζήματος και επηρεασμό των πελαγικών και βενθικών οργανισμών. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα κοράλλια, τα όστρακα, καβούρια, αστακοί κ.ά. 

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα εξόρυξης ορυκτών από το θαλάσσιο περιβάλλον είναι ότι τα κοιτάσματα μπορεί να είναι πιο πλούσια από τα αντίστοιχα της ξηράς, η θάλασσα προσφέρει σχετικά φτηνή μεταφορά, οι εγκαταστάσεις για φόρτωση και μεταφορά ήδη υπάρχουν, ενώ υφίστανται λιγότεροι περιβαλλοντικοί περιορισμοί για την περιχάραξη των ζωνών αυτών. Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγονται το υψηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας του εξοπλισμού, πιθανά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν σε συνδυασμό με διεθνείς διαιτησίες, αλλά και αστάθμητα περιβαλλοντικά προβλήματα που πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Νέα / Ανακοινώσεις

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Φωτογραφία της Εβδομάδας

potw-20190709-small2

Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή

banner-klimatiki-allagi

Θαλάσσιο Περιβάλλον: Διερευνώντας τη σχέση του μαζί μας

2014-mar-env-our-rel-with-it

Βίντεο της Εβδομάδας

votw-20190222

Ας μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα!

2017-oikologiko-apotypwma

.

 

Seagull-epistrefoumeallaprosexoume