1
Ναύτιλοι της Helmepa
08 Δεκεμβρίου 2022
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Υφαλοχρώματα

Ειδικά για τα ύφαλα η Διεθνή Νομοθεσία ορίζει πως μόνο συγκεκριμένα υφαλοχρώματα μπορούν να χρησιμοποιούνται ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των «ξενικών» ειδών.

Τα υφαλοχρώματα είναι προστατευτικά χρώματα με τα οποία βάφονται τα ύφαλα των πλοίων. Με σκοπό να αποτρέπουν την επικάθιση διαφόρων φυκών, οστράκων και άλλων μικρών θαλάσσιων οργανισμών, που μειώνουν την ταχύτητά του, από τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησε η ευρεία χρήση οργανοκασσιτερικών ενώσεων, κυρίως του ισχυρού βιοκτόνου Tributyltin (ΤΒΤ) ως πρόσθετο σε υφαλοχρώματα πλοίων.

Λόγω της τοξικής του δράσης, το ΤΒΤ εμποδίζει την ανάπτυξη αλγών, οστράκων και άλλων θαλάσσιων οργανισμών στα ύφαλα των πλοίων. Δυστυχώς όμως, η ουσία αυτή διαφεύγει από τα υφαλοχρώματα και διασπείρεται στο θαλάσσιο περιβάλλον. Έτσι, συσσωρεύεται στα ιζήματα του βυθού, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη κίνηση πλοίων όπως τα λιμάνια.

Τα υφαλοχρώματα με βιοκτόνες ουσίες είναι αρκετά τοξικά και μπορούν να επηρεάσουν πολλά είδη οργανισμών πέρα από αυτούς που επικάθονται στα πλοία. Οι οργανικές ενώσεις του κασσιτέρου δεν διαλύονται εύκολα στο νερό και παραμένουν σχετικά σταθερές στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μεγάλο συντελεστή βιοσυσσώρευσης.

Το ΤΒΤ προκαλεί διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος σε οστρακοειδή. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως ‘imposex’ και σημαίνει ότι θηλυκοί οργανισμοί αναπτύσσουν αρσενικά χαρακτηριστικά λόγω της δράσης του ΤΒΤ στο ορμονικό τους σύστημα. Η δράση αυτή εμφανίζεται σε γαστερόποδα ακόμη και όταν οι συγκεντρώσεις ΤΒΤ στο νερό είναι εξαιρετικά μικρές.

Η Διεθνής Σύμβαση για τον Έλεγχο των Επιβλαβών Προστατευτικών Συστημάτων των Yφάλων των Πλοίων (AFS Convention), η οποία τέθηκε σε ισχύ το Σεπτέμβριο 2008, απαγορεύει τη χρήση οργανοκασσιτερικών ενώσεων σε υφαλοχρώματα που χρησιμοποιούνται στα πλοία.

Νέα / Ανακοινώσεις

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Φωτογραφία της Εβδομάδας

potw-20190709-small2

Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή

banner-klimatiki-allagi

Θαλάσσιο Περιβάλλον: Διερευνώντας τη σχέση του μαζί μας

2014-mar-env-our-rel-with-it

Βίντεο της Εβδομάδας

votw-20190222

Ας μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα!

2017-oikologiko-apotypwma

.

 

Seagull-epistrefoumeallaprosexoume