1
Ναύτιλοι της Helmepa
10 Ιουνίου 2023
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Εισαγωγή

ypografi-2 Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, γνωστή ως HELMEPA (www.helmepa.gr), δημιουργήθηκε το 1982 από Έλληνες ναυτικούς και πλοιοκτήτες που δεσμεύτηκαν εθελοντικά να συνεργαστούν με σκοπό την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλοία. Αποστολή της HELMEPA είναι να καλλιεργήσει περιβαλλοντική συνείδηση στους ανθρώπους της ναυτιλίας μέσα από την ενημέρωση και πληροφόρηση όλων, "από πλοιοκτήτη μέχρι ναύτη". 

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 15.000 Έλληνες ναυτικοί έχουν γίνει μέλη της HELMEPA και έχουν δεσμευτεί να προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον. 

Παράλληλα με τις προσπάθειες στο χώρο της ναυτιλίας, το 1983 ξεκίνησαν οι ετήσιες θερινές εκστρατείες ενημέρωσης της HELMEPA για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές με σύμβολο το γνωστό σε όλους μας Γλάρο.


Το 1993 δημιουργήθηκε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Παιδική HELMEPA" (www.helmepajunior.gr) ύστερα από αίτημα 150.000 και πλέον μαθητών που επισκέφτηκαν τις περιβαλλοντικές εκθέσεις της HELMEPA και αφού ενημερώθηκαν για τη σημασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τους κινδύνους που το απειλούν,  εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμβάλλουν στην προστασία του.

Μέλη της Παιδικής HELMEPA εγγράφονται κάθε χρόνο περίπου 6.000 μαθητές ηλικίας 5-13 ετών από Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία όλης της χώρας. Με την υποστήριξη των Εθελοντών Εκπαιδευτικών τους, τα μέλη της Παιδικής HELMEPA υλοποιούν το Σχέδιο Δράσης του προγράμματος. Από το 1993, περισσότερα από 110.000 παιδιά και 4.000 εκπαιδευτικοί σε 1.400 σχολεία σε όλη την Ελλάδα έχουν δραστηριοποιηθεί μέσω της Παιδικής HELMEPA για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Τον Σεπτέμβριο 2008 ξεκίνησε τριετές πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης από το Βρετανικό κοινωφελές ίδρυμα The Lloyd's Register Foundation (LRF), που περιλάμβανε την ενδυνάμωση και διεύρυνση του Προγράμματος της Παιδικής HELMEPA, καθώς και τη λειτουργία νέας κατηγορίας μελών για νέους και νέες ηλικίας 13-30 ετών με τίτλο «Oι Ναυτίλοι της HELMEPA» και σχεδιασμό του website του προγράμματος με χρήσιμες πληροφορίες για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία, τις επιστήμες της θάλασσας και τα θαλάσσια επαγγέλματα.

Ως Ναυτίλοι, πρώην μέλη της Παιδικής HELMEPA και άλλοι ευαισθητοποιημένοι νέοι μπορούν να αναπτύσσουν τα περιβαλλοντικά τους ενδιαφέροντα και να δραστηριοποιούνται για την προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Νέα / Ανακοινώσεις

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Φωτογραφία της Εβδομάδας

potw-20190709-small2

Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή

banner-klimatiki-allagi

Θαλάσσιο Περιβάλλον: Διερευνώντας τη σχέση του μαζί μας

2014-mar-env-our-rel-with-it

Βίντεο της Εβδομάδας

votw-20190222

Ας μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα!

2017-oikologiko-apotypwma

.

 

Seagull-epistrefoumeallaprosexoume