1
Ναύτιλοι της Helmepa
23 Απριλίου 2019
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Ημέρα της Γης 2018 «Δώστε ένα τέλος στη ρύπανση από πλαστικά»

Την ιδέα για μια ημέρα που επικεντρώνεται στο περιβάλλον, εμπνεύστηκε ο ιδρυτής της Ημέρας της Γης, Αμερικανός Γερουσιαστής GaylordNelson από το Ουισκόνσιν, όταν είδε την καταστροφή που προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα προερχόμενη από έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη Σάντα Μπάρμπαρα, τον Ιανουάριο του 1969.

Για την πραγματοποίηση της ιδέας του, προσέλαβε τον DenisHayes, πτυχιούχο φοιτητή του Χάρβαρντ ως εθνικό συντονιστή εκδηλώσεων για το περιβάλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Ημέρα της Γης. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί ένωσαν τις φωνές τους και κατέκλυσαν δρόμους, πάρκα και αμφιθέατρα σε μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ κολλέγια και πανεπιστήμια οργάνωσαν συλλαλητήρια για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ομάδες πολιτών που μάχονταν κατά περιβαλλοντικών απειλών όπως οι πετρελαιοκηλίδες, τα  ρυπογόνα εργοστάσια, τα ακατέργαστα λύματα, τα τοξικά απόβλητα, η απώλεια της άγριας ζωής, ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι μοιράζονταν κοινές αξίες.

Η Ημέρα της Γης το 1970 πέτυχε κάτι σπάνιο: κατάφερε να ενώσει Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, πλούσιους και φτωχούς, κατοίκους της πόλης και αγρότες, μεγάλους επιχειρηματίες και ηγέτες του εργατικού δυναμικού και στο τέλος του χρόνου οδήγησε στη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (U.S. EnvironmentalProtectionAgency) και ισχυρών περιβαλλοντικών νόμων για καθαρή ατμόσφαιρα, καθαρά νερά και απειλούμενα είδη.

Το 1990, μια ομάδα περιβαλλοντικών ηγετών ζήτησε από τον DenisHayes να οργανώσει μια άλλη μεγαλύτερη εκστρατεία. Αυτή τη φορά, η Ημέρα της Γης έγινε παγκόσμια, και έφερε τα περιβαλλοντικά προβλήματα στο παγκόσμιο επίκεντρο, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε 141 χώρες. Έδωσε τεράστια ώθηση στις προσπάθειες ανακύκλωσης παγκοσμίως και βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών του 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. 

Η Ημέρα της Γης είναι πλέον μία παγκόσμια υπόθεση και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε 192 χώρες. Είναι η μέρα που κράτη, φορείς και απλοί πολίτες κινητοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, με διακηρύξεις αλλά και πράξεις όπως δεντροφυτεύσεις και καθαρισμοί.

Το Δίκτυο της Ημέρας της Γης (EarthDayNetwork) που συντονίζει τις εκδηλώσεις παγκοσμίως,  ανακοίνωσε ότι το θέμα εορτασμού για το 2018 είναι: «Δώστε ένα τέλος στη ρύπανση από πλαστικά» (Endplasticpollution) με σκοπό να ενημερωθεί η ευρύτερη κοινωνία για το σημαντικό αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα, να αλλάξει η νοοτροπία μας σε σχέση με τη χρήση πλαστικών και να ληφθούν αποφάσεις για τη μείωση και τον έλεγχο τους.

Τα πλαστικά σκοτώνουν τον πλανήτη μας, το ένα και μοναδικό μας σπίτι, και κατ’ επέκταση εμάς και όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που κατοικούν σ’ αυτόν, αφού δηλητηριάζουν την τροφή μας και τους υδάτινους πόρους μας. Ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη ρύπανση με πλαστικά, τα οποία μπορείτε να διαδώσετε αλλά και να χρησιμοποιήσετε για να εκπαιδεύσετε, να εμπνεύσετε και να κινητοποιήσετε, μαθητές, συγγενείς και φίλους είναι τα εξής:

1)     Σχεδόν κάθε κομμάτι πλαστικού που κατασκευάστηκε ποτέ υπάρχει σε κάποια μορφή με εξαίρεση μικρή ποσότητα που έχει αποτεφρωθεί.
2)     Σχεδόν δύο εκατομμύρια πλαστικές σακούλες μιας χρήσης διανέμονται παγκοσμίως κάθε λεπτό.
3)     Η κατανάλωση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα είναι 8πλάσια από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
4)     1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια αγοράζονται κάθε λεπτό σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός αυτός θα ανέβει στο μισό τρισεκατομμύριο μέχρι το 2021. Λιγότερα από τα μισά καταλήγουν στην ανακύκλωση.
5)     8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο.
6)     Υπάρχουν περισσότερα μικροπλαστικά στον ωκεανό από ότι αστέρια στον Γαλαξία.
7)     Οι ωκεανοί μέχρι το 2050 θα περιέχουν κατά βάρος περισσότερα πλαστικά απορρίμματα από ψάρια.
8)     Τα στοιχεία που συνέλλεξαν πάνω από 10.000 εθελοντές που συμμετείχαν σε 226 καθαρισμούς της HELMEPA σε ακτές, βυθό, λίμνες, ποτάμια, δάση και πάρκα το 2017, εμφανίζουν στη 2η θέση του καταλόγου με τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα τα μικροπλαστικά, στην 3η τα καλαμάκια, στην 5η τα πλαστικά πώματα μπουκαλιών, στην 6η τα πλαστικά μπουκάλια, στην 7η τα πλαστικά καπάκια συσκευασιών και στην 8η τις πλαστικές σακούλες.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να πούμε αντίο στα πλαστικά μιας χρήσης! Ας κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας την ανακύκλωση, ας αλλάξουμε γενικά νοοτροπία απέναντι στη χρήση κάθε τι πλαστικού, ας μειώσουμε το «πλαστικό» μας αποτύπωμα και ας συμμετάσχουμε σε δράσεις που θα συμβάλουν στη λύση του προβλήματος.

Μια τέτοια δράση είναι  η Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη» μεταξύ 4 και 25 Μαΐου 2018 που συντονίζει η HELMEPAστην Ελλάδα. Σκοπός είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων για ένα καθαρό Ευρωπαϊκό περιβάλλον χωρίς απορρίμματα. Καθώς μάλιστα το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και τα πλαστικά εμφανίζονται κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις των σκουπιδιών που συναντάμε σε εθελοντικούς καθαρισμούς, είναι μία καλή ευκαιρία να οργανώσετε το δικό σας καθαρισμό ακτής, πάρκου ή δάσους, ή της γειτονιάς σας, παρέα με συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και συμμαθητές.

Τη Δήλωση Συμμετοχής θα τη βρείτε στο σύνδεσμο http://www.helmepa.gr/gr/cleanup.php, μαζί με έναν οδηγό για την πραγματοποίησή του, τα ειδικά Δελτία Καταγραφής και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Ας δώσουμε ένα τέλος στη ρύπανση από πλαστικά!

Πηγές:

-          https://www.earthday.org/about/the-history-of-earth-day/
-          https://www.earthday.org/2018/03/07/fact-sheet-end-plastic-pollution/


EarthDay 2018

Νέα / Ανακοινώσεις

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
Prev Next

Ημέρα Γης 2019

19 / 04 / 2019

Φωτογραφία της Εβδομάδας

hc-fp-20190207-small2

Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή

banner-klimatiki-allagi

Θαλάσσιο Περιβάλλον: Διερευνώντας τη σχέση του μαζί μας

2014-mar-env-our-rel-with-it

Βίντεο της Εβδομάδας

votw-20190222

Ας μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα!

2017-oikologiko-apotypwma