1
Ναύτιλοι της Helmepa
23 Σεπτεμβρίου 2017
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, 8 Ιουνίου 2017 «Οι Ωκεανοί μας, το Μέλλον μας»

Ο άνθρωπος εδώ και πολλούς αιώνες εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους του πλανήτη προς όφελός του. Ωστόσο, τον τελευταίο αιώνα, λόγω  της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού, της εντατικότερης χρήσης των θαλάσσιων πόρων, της εκτεταμένης ρύπανσης και της ευρείας παραγωγής συνθετικών υλικών όπως τα πλαστικά με μεγάλη διάρκεια «ζωής», η εκμετάλλευση αυτή έχει οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση του φυσικού και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο εορτασμός της σημαντικής αυτής Ημέρας με θέμα «Οι Ωκεανοί μας, το Μέλλον μας» προσφέρει τη δυνατότητα να προβάλουμε τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους οι ωκεανοί προσφέρουν στην κοινωνία. Αποτελεί επίσης την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για να συντηρήσουμε την ικανότητά των ωκεανών να ρυθμίζουν το παγκόσμιο κλίμα, να προσφέρουν νερό, τροφή, πρώτες ύλες και φάρμακα, βιώσιμα μέσα βιοπορισμού και ασφαλή ψυχαγωγία.

Η αντιμετώπιση της εκτεταμένης ρύπανσης με πλαστικά και άλλα απορρίμματα, της υπεραλίευσης και της κλιματικής αλλαγής που απειλούν τις θάλασσες και τους ωκεανούς προϋποθέτει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων όσων ασχολούνται επαγγελματικά με τη θάλασσα ή απλώς απολαμβάνουν την αναψυχή που προσφέρει το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον.

Μπορεί ο καθένας μας με απλές ενέργειες όπως οι παρακάτω να συμβάλει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος:

v     Kαθαρίζω εθελοντικά την αγαπημένη μου παραλία από τα σκουπίδια δίνοντας το παράδειγμα στους άλλους λουόμενους
v     Χρησιμοποιώ πάνινη αντί για πλαστική σακούλα για τα ψώνια μου και παγούρι αντί για πλαστικό μπουκάλι νερού
v     Ενημερώνω και ευαισθητοποιώ την οικογένειά μου, φίλους, συγγενείς και γνωστούς για την ανάγκη να προστατεύσουμε τις θάλασσες και ακτές

Περισσότερες ιδέες για δράσεις και υλικό για την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών θα βρείτε στο σύνδεσμο http://www.worldoceansday.org. Επίσης, εδώ θα βρείτε σχετικά μηνύματα μελών της Παιδικής HELMEPA.

Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι ότι το μέλλον μας εξαρτάται από την υγεία και οικολογική ισορροπία των θαλασσών και ωκεανών του πλανήτη μας. Γιατί δεν φτάνει να «ντυνόμαστε» προστάτες του θαλάσσιου περιβάλλοντος μόνο για μια μέρα, αλλά πρέπει να υιοθετήσουμε μία διαφορετική στάση και συμπεριφορά απέναντι στη Γη, όλο το χρόνο για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.2017-wod-logo

Νέα / Ανακοινώσεις

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
Prev Next

Φωτογραφία της Εβδομάδας

potw-20170911-small2

Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή

banner-klimatiki-allagi

Θαλάσσιο Περιβάλλον: Διερευνώντας τη σχέση του μαζί μας

2014-mar-env-our-rel-with-it

Βίντεο της Εβδομάδας

VotW-20170911-cadets